A program lényege a kultúraközvetítés, közösségépítés, hagyományőrzés és gasztronómia összekapcsolása a kistelepüléseken, amely a különböző generációk bevonását és együttműködését is segíti. Nem csak jelképes értelemben, hanem a valóságban is a kemence (vagy főzésre való alkalmatosság) köré gyűlnek az 5000 fő alatti településen élők, hogy a gasztronómiai élményeken túl a közösségi lét lényegét is megtapasztalhassák. A Szolgáltató a program mentorálását, valamint szakmai programokat biztosít. A három alkalmas program ideális lépései:
1. alkalom: Helyi receptek összegyűjtése.
2. alkalom: Helyi receptek valamelyikének közös(ségi) főzése programokkal.
3. alkalom: Térségi kemencés nap szomszéd települések bevonásával, hagyományőrző programelemekkel.
A szolgáltatás módszertana számos további javasolt lehetséges programelemet tartalmaz, amelyről a település a mentorával közösen egyeztet.